Black Cat Forums   Alien Swarm - Steampowered Forums
Alien Swarm 2K4 - ThieveryUT
Black Cat Games - TTLG Forums

Go Back   Black Cat Forums > Alien Swarm 2K4 Forums > Alien Swarm 2K4 Tech Help

Notices

Reply
 
Thread Tools
Old 25th Feb 2008, 02:14 PM   #1
Donator
Member
 
Donator's Avatar
 
Registered: Jul 2004
Posts: 457
Hitches sinze Grafix upgrade

Major crapulence.

Swarm's been hitching badly since I threw out the old 7900GT and upgraded to an 8800GT. Which kinda sucks balls, given the hiccups occur almost constantly when aliens are on screen and in a game-breakingly annoying high frequency, too (about once every other second). And despite the game itself running smoothly at like, well, 160-200 fps. Any ideas, you smart folks out there?

And no, downgrading ain't an option, already sold the old one...
Donator is offline   Reply With Quote
Old 25th Feb 2008, 03:03 PM   #2
Moses2k
Member
 
Moses2k's Avatar
 
Registered: Oct 2004
Location: Was actually here before Fuzz
Posts: 5,674
I think there's another player (Killer or Andrew, IIRC) who's had similar probs. Check for the thread; unknown if it was resolved.
Moses2k is offline   Reply With Quote
Old 25th Feb 2008, 03:24 PM   #3
reemulmyu
Member
 
reemulmyu's Avatar
 
Registered: Jul 2004
Location: uk:somewhere in the verse
Posts: 587
it was killer who had 88oo:i spoke to killer he took his out try vista drivers like kjk says although does it do it in any other game ,1 of my lads has no probs with his card
__________________
also known as mega ,On the internet, everyone can hear you scream - it's just that no-one cares.except moses{also been known to use rapidfire}was also here before fuzzy and moses

Last edited by reemulmyu; 25th Feb 2008 at 05:24 PM.
reemulmyu is offline   Reply With Quote
Old 25th Feb 2008, 05:08 PM   #4
kjk
Member
 
kjk's Avatar
 
Registered: Sep 2006
Location: Greece
Posts: 99
i had a similar problem when i upgrade my grafic card to a 8800 but the vista drivers solve my problem. So now i am fine.
__________________
u are mean and evil!
kjk is offline   Reply With Quote
Old 25th Feb 2008, 05:47 PM   #5
Moses2k
Member
 
Moses2k's Avatar
 
Registered: Oct 2004
Location: Was actually here before Fuzz
Posts: 5,674
Didn't solve your Vista problem though, as you still have Vista.
Moses2k is offline   Reply With Quote
Old 25th Feb 2008, 05:47 PM   #6
Hybrid
Member
 
Hybrid's Avatar
 
Registered: Jan 2003
Location: Jan 2003
Posts: 3,957
Have you tried setting UseHardwareTL to False in your AlienSwarm.ini file? I've got an 8600GT with the same problem, but doing that fixes it.
Hybrid is offline   Reply With Quote
Old 26th Feb 2008, 01:05 PM   #7
Donator
Member
 
Donator's Avatar
 
Registered: Jul 2004
Posts: 457
And the Jackpot goes to Hybrid. Disabling HardwareTL indeed fixes the hitching. Unfortunately this also screws up some of the projectors (the rotating fan shadows for example), generating interesting shades of random purple color on the floor every now and then. Let's just hope the next Nvidia Forceware update does the trick in a less annoying manner...

Maybe should have mentioned that I'm not using Vista. At all.
Donator is offline   Reply With Quote
Old 26th Feb 2008, 01:10 PM   #8
Hybrid
Member
 
Hybrid's Avatar
 
Registered: Jan 2003
Location: Jan 2003
Posts: 3,957
I find the interesting shades of purple to be a pleasant bonus, personally.

As for nVidia fixing it: not in this lifetime. The problem is months and months old and has persisted through several driver versions.
Hybrid is offline   Reply With Quote
Old 26th Feb 2008, 02:43 PM   #9
Lotuspec
New Member
 
Lotuspec's Avatar
 
Registered: Mar 2006
Posts: 6
My GF8400GT never gave me any problems with Alien Swarm on vista. I'm using the 167.43 drivers.
Lotuspec is offline   Reply With Quote
Old 26th Feb 2008, 03:35 PM   #10
reemulmyu
Member
 
reemulmyu's Avatar
 
Registered: Jul 2004
Location: uk:somewhere in the verse
Posts: 587
i would uninstall the drivers first, then unpack the dloaded ones into a folder on desktop restart into safe mode and install if possible i seem to remember doing that
__________________
also known as mega ,On the internet, everyone can hear you scream - it's just that no-one cares.except moses{also been known to use rapidfire}was also here before fuzzy and moses
reemulmyu is offline   Reply With Quote
Old 26th Feb 2008, 03:36 PM   #11
reemulmyu
Member
 
reemulmyu's Avatar
 
Registered: Jul 2004
Location: uk:somewhere in the verse
Posts: 587
try installing them in safe mode
__________________
also known as mega ,On the internet, everyone can hear you scream - it's just that no-one cares.except moses{also been known to use rapidfire}was also here before fuzzy and moses
reemulmyu is offline   Reply With Quote
Old 26th Feb 2008, 03:39 PM   #12
NoData
Member
 
NoData's Avatar
 
Registered: Mar 2005
Posts: 889
8800 GTS here, same problem. Disabling UseHardwareTL will remove some lights, including glow circle make by the flamer burst or the light effect of the shieldbelt. Try AO-Rescue, its funny how some part of the map are entirely black.

Thats an old bug, see http://forums.blackcatgames.com/showthread.php?t=9562
__________________
My AS2K4 map: Sulfure-SE
And a fixed one: BehemothTournament-TE2
NoData is offline   Reply With Quote
Old 27th Feb 2008, 07:32 AM   #13
Ki!ler-Mk1
Member
 
Ki!ler-Mk1's Avatar
 
Registered: Apr 2005
Location: Boston, England
Posts: 2,013
I had the problem with all programs. - Still not fixed.

Turning all settings to low including textures and resolution didnt fix it for me. I took it out, and soon i am buying a new psu when i get more money
__________________
Alien Swarm Map List
Ki!ler-Mk1 is offline   Reply With Quote
Old 4th Oct 2009, 11:50 AM   #14
Vulture
New Member
 
Vulture's Avatar
 
Registered: Oct 2009
Posts: 3
I occurred same issue today and I found some kind of solution, by using nvidia-settings on Linux.

I turned on Sync to VBlank in X Server XVideo Settings and Sync to Blank in Open GLSettings. Next step was increasing Image Settings to High Quality. In Antialiasing Settings I took Override Application Settings and set Blinear to 4x and Anisotropic Filtering to 2x. At End I checked Texture Sarpering in Texture Quality.

Sync to VBlank and Sync to Blank are doing most of the job, or one of them. Currently I have only minor hitching but overall game works with full speed on full details 1024x768 resolution. Like I said before, it did job on Linux but it should work on Windows also if you set similar settings. Current down site is that obviously such setting increase graphic card temperature, which in case of my laptop card ain't good thing.

Uh and Hello Alien Swarm Community, good to see you are still alive.
__________________
Hudson: Maybe it's like an anthive?
Vasquez: Bees, man. Bees have hives!
Vulture is offline   Reply With Quote
Old 9th Oct 2009, 04:52 PM   #15
Ki!ler-Mk1
Member
 
Ki!ler-Mk1's Avatar
 
Registered: Apr 2005
Location: Boston, England
Posts: 2,013
 Originally Posted by Vulture: ( link to post ) 
Uh and Hello Alien Swarm Community, good to see you are still alive.
Welcome, though i dont think a thread this old counts.
__________________
Alien Swarm Map List
Ki!ler-Mk1 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oblivion upgrade Convict Troubleshooting & Technical Help 50 6th Apr 2006 11:31 PM
TeS Upgrade Butters Alien Swarm 2K4 Discussion 3 2nd Mar 2006 03:23 AM
Hardware upgrade and WinXP(OEM) fluffy Troubleshooting & Technical Help 42 26th Oct 2005 11:55 AM
AS/UT Gentoo and recent upgrade Naib Alien Swarm 2K4 Tech Help 7 17th Nov 2004 04:12 PM
My Upgrade Biohazard Community Chat 22 20th Jan 2003 11:01 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:40 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.